Oosterdokseiland
Realisatie en exploitatie duurzame energievoorziening.
Op het Oosterdokseiland, naast het Centraal Station in Amsterdam, is een bijzondere mix van grootstedelijke en publieke functies gerealiseerd. Onder andere een hotel- en congrescentrum, bibliotheek, conservatorium, winkels, 80.000 m² kantoorruimte, horecagelegenheden en ruim 300 appartementen. Cofely realiseerde hiervoor een langetermijn-energieopslagsysteem (LTEO-systeem). Dit systeem levert de komende vijftien jaar duurzame warmte en koude. Cofely neemt voor deze periode ook exploitatie, beheer en onderhoud van het LTEO-systeem voor haar rekening.
Duurzame energie door warmte- en koudeopslag
Door warmte- en koudeopwekking te combineren met bodemopslag, worden alle aangesloten gebouwen op een duurzame wijze voorzien van energie. In de winterperiode opgewekte warmte wordt meteen gebruikt en hierbij opgewekte koude wordt gelijktijdig opgeslagen in de bodem. In de zomer werkt het proces omgekeerd: koude wordt gebruikt en warmte opgeslagen.
Extra capaciteit door ketel op bio-olie
De warmtepompen zullen de vraag naar warmte op de koudste dagen van het jaar niet helemaal aan kunnen. Om de laatste vijf tot tien procent warmte te realiseren, wordt een ketel ingezet die gestookt wordt op bio-olie. Dit is plantaardige olie waarvan de CO2 die vrijkomt bij verbranding niet bijdraagt aan het broeikaseffect.
65% minder CO2 uitstoot
Cofely is bij dit project verantwoordelijk voor de realisatie van de warme en koude bronnen, afleverstations, warmtepompen en de verwarmingsketel. Ook de leidingen van en naar de verschillende gebouwen en de leidingen tussen de bronnen en de energiecentrale worden door Cofely gerealiseerd. Het LTEO-systeem en de bio-olieketel stoten 65% minder CO2 uit dan conventionele installaties.