Uitfasering R22

Bijvullen met R22 verboden vanaf 2010

Vanaf 1 januari 2010 is het niet meer toegestaan om bestaande koel-, vries- en airconditioninginstallaties die zijn gevuld met R22 (Freon®), bij te vullen met nieuwe R22 koudemiddelen (HCFK’s). Vanaf 2015 mag u helemaal geen R22 of met R22 gemengde servicekoudemiddelen meer gebruiken.

Goed voor het milieu

Het doel van het wereldwijd uitfaseren van chloorhoudende koudemiddelen, zoals R22, is verdere aantasting van onze ozonlaag te voorkomen.

Wist u dat 16% van het wereldwijd opgewekte energievermogen gebruikt wordt voor koudetechniek (inclusief airconditioning)? Met een toename in de consumptie van diepvriesproducten, zal dit percentage nog verder stijgen.

Met de wetenschap dat koudemiddelen (freonen) 5.000 tot wel 10.000 keer krachtiger zijn voor het broeikaseffect dan CO2, is de uitfasering van bijvoorbeeld R22 een belangrijke stap naar een duurzamere samenleving. Het uitfaseren van de koudemiddelen is ons inziens daarom een zeer gunstig besluit voor ons leefklimaat. Maar wat betekent dit voor uw bedrijf?

Welke oplossing is voor u het beste?

Cofely Refrigeration kan u helpen aan de voor uw situatie beste oplossing. Op basis van onze uitgebreide kennis en ervaring in de koelsector laten wij u zien wat er mogelijk is en krijgt u advies over een duurzame en kostenefficiënte installatie. Wilt u weten wat wij voor u kunnen beteken? Klik op ‘bel me’ en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Helder stappenplan

Met een Quick scan brengt Cofely uw situatie in kaart. De uitkomst van deze scan kan variëren van niets doen tot volledige vervanging of het ombouwen van uw bestaande installatie. Eventuele subsidiemogelijkheden worden in het voorstel meegenomen. Een Quickscan duurt 1 à 2 weken.

  • Stap 1: het inventariseren van de huidige situatie. De uitkomst genereert een aantal mogelijke oplossingen.
  • Stap 2: de mogelijke oplossingen worden met u besproken. Essentiële vragen worden gesteld om tot de juiste keuze te komen.
  • Stap 3: samen met u komen we tot een advies voor de beste oplossing.
  • Stap 4: het eventuele ombouwen van uw koelinstallatie.

Komt u in aanmerking voor subsidies?

Bij het vervangen of ombouwen van een koelinstallatie met R22 zijn er verschillende subsidie- en/of stimuleringsregelingen. Wellicht komt u in aanmerking voor een van deze subsidiemogelijkheden. De regeling kan variëren van een eenvoudig belastingvoordeel tot een uitgebreid subsidieprogramma. Hiermee kunt u honderden tot vele duizenden euro’s besparen!

Of een regeling voor u van toepassing is hangt af van vele factoren. Hierbij kunt u denken aan de keuze van het koudemiddel, of het een ombouw van een koeltechnische installatie betreft of een nieuw te bouwen installatie, enz. Voor elke situatie is ook weer een andere combinatie van subsidie- en/of stimuleringsregelingen mogelijk. Vanwege deze complexiteit kunnen we u niet via de website een allesomvattend advies geven. Natuurlijk adviseren wij u graag.

Brochures

    

Veel gestelde vragen over uitfasering R22:

Links

  • WET & REGELGEVING
  • EU 2037 / 2000
  • Besluit Ozonlaag Afbrekende Stoffen Wms2003
  • Europese F-gassen verordening
  • Overzicht Europese HCFK afbouw
  • INFO OVERHEDEN
  • ROB - SenterNovem
  • ACHTERGROND INFO
  • Ozonlaag aantasting?

COFELY REFRIGERATION BV

Industrieweg 1 
2712 LA Zoetermeer
Postbus 867 
2700 AW Zoetermeer

Tel. 079 346 27 27
Fax 079 346 27 07