Zeeland Seaports onderzoekt mogelijkheden grootschalige toepassing zonne-energie

14 augustus 13 |

Zeeland Seaports laat in het kader van het EU-project Duurzame Zeehavens, onderzoek verrichten naar de mogelijkheden van grootschalige toepassing van zonne-energie in de Zeeuwse havengebieden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Cofely, marktleider in innovatieve en duurzame technologische oplossingen. Dit onderzoek, met de naam ‘Solar Energized Ports’, maakt onderdeel uit van het project Duurzame Zeehavens waarin de havens van Gent, Zeebrugge, Oostende, Antwerpen en Zeeland Seaports samenwerken rond het thema duurzame havenontwikkeling. De opgedane kennis wordt onderling tussen de havens gedeeld.

CO2 footprint

Zeeland Seaports vindt het belangrijk om de CO2 footprint van haar havengebied zo beperkt mogelijk te houden en wil de bedrijven in het havengebied waar mogelijk faciliteren in het voeren van een duurzame bedrijfsvoering. Doel van het onderzoek is dan ook om te komen tot een concreet stappenplan waarmee bedrijven in de haven de mogelijkheden van zonne-energie voor hun bedrijf snel en relatief eenvoudig in kaart kunnen brengen. De opgewekte zonne-energie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor logistieke handelingen in de havenbedrijven.

Onderzoek

Zeeland Seaports heeft Cofely opdracht gegeven dit onderzoek uit te voeren. Nadruk ligt daarbij op de meest interessante en innovatieve oplossingen voor het omzetten van zonnekracht naar duurzame energie in het havengebied aan de hand van solar techniek. In het projectteam van Cofely zitten ook collega’s die uitstekende kennis hebben over distributie van opgewekte energie, over private en publieke netten en over het slim sturen van energie via de zogenaamde Smart Grids. Als total solutions partner zal Cofely een advies geven op gebied van duurzame energie opwekking, opslag en distributie en neemt daarin onderhoud en exploitatie in mee.

Europees project Het Europese Interreg project Duurzame Zeehavens is een samenwerking tussen Zeeland Seaports en de Vlaamse havens Gent, Zeebrugge, Oostende, Antwerpen. De andere havens richten zich op onderwerpen als rest- en nevenstromen, duurzame en eco-vriendelijke havengebouwen, een netaansluiting windturbinepark en een milieu-gerelateerde databank. Daarnaast wordt ingezet op een lerend netwerk en web-platform.

Informatie en kennis werd al gedeeld, maar de havens willen dit naar een hoger niveau tillen en meer met elkaar delen over milieu en duurzaamheid.

Over Zeeland Seaports

Zeeland Seaports is als Zeeuws havenbedrijf verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer, onderhoud en de exploitatie van de havens van Vlissingen en Terneuzen. Het havengebied ligt strategisch aan de monding van de Westerschelde. Het diepe vaarwater en het ontbreken van sluizen bij de zeehavens van Zeeland Seaports tekenen voor een uitstekende nautische toegankelijkheid. En dankzij een goed functionerend netwerk van (spoor)wegen, binnenvaartroutes en pijpleidingen kent Zeeland Seaports uitstekende verbindingen met het Europese achterland.

Door deze strategische ligging en het hoge arbeidsmoraal in dit gebied hebben de Zeeuwse havens zich in de afgelopen veertig jaar ontwikkeld tot derde zeehaven van Nederland en sinds 1980 behoort het zelfs tot één van de snelst groeiende havengebieden van Europa. Het gebied is ruim 4600 hectare groot. Voor de regionale economie speelt Zeeland Seaports een belangrijke rol. In het havengebied zijn zo’n 250 bedrijven gevestigd die goed zijn voor 18% van de Zeeuwse werkgelegenheid.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project op de website www.duurzamezeehavens.nl of www.zeelandseaports.com. Of neem contact op met de afdeling Communicatie van Zeeland Seaport, Christel Verton of projectleider Solar Energized Ports, Jacco Vader.
Tel.: 0115 647 400