Rotterdamse oplaadpaal gerealiseerd door Cofely
In de gemeente Rotterdam is de eerste nieuwe oplaadpaal voor elektrische auto’s geplaatst door Cofely. Deze is speciaal ontwikkeld voor Rotterdam. Een resultaat van de eerder dit jaar overeengekomen samenwerking met Cofely. Zij is de gemeentelijke leverancier voor de laadpalen en is verantwoordelijk voor zowel het onderhoud als de exploitatie van deze infrastructuur. Elektrische autorijder Huub Sparnaay - oprichter van het bedrijf ecomobiel – heeft het eerste oplaadpunt voor zijn deur gekregen. Hij heeft hiervoor gebruik gemaakt van de aantrekkelijke regeling die de gemeente biedt aan particulieren en bedrijven om een laadpunt aan te vragen.
Rotterdam heeft al ruim 170 oplaadpunten, waarvan een groot aantal geplaatst zijn door stichting E-laad. Nadat zij zijn gestopt met het plaatsen van palen neemt Cofely in Rotterdam het stokje van ze over. Wel draagt stichting E-laad vanuit een samenwerkingsovereenkomst met de vier grote steden financieel bij aan laadpalen.
Samen met Cofely zorgt de gemeente ervoor dat automobilisten straks overal in de stad hun elektrische voertuig zonder problemen kunnen opladen. De oplaadpalen die Cofely plaatst maken deel uit van een netwerk van laadpunten en passen in de huisstijl van Rotterdam voor straatmeubilair. Rotterdam wil de introductie van elektrisch vervoer versnellen en in 2014 over een netwerk beschikken van minimaal 1.000 oplaadpunten. Via Rotterdam.nl/elektrischrijden kunnen inwoners en bedrijven in Rotterdam een oplaadpunt aanvragen bij de gemeente.
“Het plaatsen van de nieuwe oplaadpalen is een mooie stap in onze ambitie de CO2 terug te dringen. De gemeente Rotterdam werkt in brede zin aan duurzaamheid en elektrisch vervoer is daar onderdeel van. Dat het netwerk van oplaadpunten in Rotterdam steeds verder uitbreidt is goed voor de stad, aldus Alexandra van Huffelen, wethouder van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam. Elektrisch vervoer is schoon, stil en zuinig. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en de gezondheid van mensen.”
“Rotterdam is een koploper op het gebied van duurzame mobiliteit. Wij willen zorgen voor verduurzaming van de stad van de toekomst. Cofely denkt daarom graag met klanten mee over een toekomst waarin duurzaamheid en groei elkaar niet uitsluiten. Niet alleen bedrijven, maar óók steden moeten verduurzamen”, zegt Frans van den Boorn van Cofely. “Om ook in Nederland leefbare steden te houden, moeten steden zich slim organiseren, want juist hier is sprake van het meeste energieverbruik en de hoogste CO2-uitstoot. Rotterdam vervult op dit terrein een belangrijke voorbeeldfunctie, die ook in andere steden navolging verdient.”
“Duurzaam vervoer heeft de toekomst. Zeker voor de auto-industrie, die hard wordt getroffen door de crisis, biedt dit kansen om duurzame mobiliteit versneld op de kaart te zetten. Nu is het moment om te verduurzamen en naar nieuwe alternatieven te kijken”, zegt Huub Sparnaay, oprichter van ecomobiel, de vakbeurs voor duurzame mobiliteit in AHOY Rotterdam. “Ik vind het fantastisch dat ik gebruik kan maken van het eerste oplaadpunt van Cofely en wil uiteraard graag het goede voorbeeld geven. Ik wil inwoners en bedrijven in Rotterdam - vooral in buurten waar sprake is van hoge fijnstofconcentraties - oproepen dit initiatief te omarmen en over te schakelen op elektrisch vervoer. Laten we ervoor zorgen dat we met elkaar de CO2-uitstoot reduceren in Rotterdam.
Van links naar rechts: Frans van den Boorn (director Sales & Marketing, Cofely), Alexandra van Huffelen (wethouder van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte, gemeente Rotterdam) en Huub Sparnaay (oprichter Ecomobiel).
***
COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.
Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 77.000 medewerkers telt en een omzet van meer dan 14 miljard euro realiseerde in 2011. In 2011 telde Cofely in Nederland circa 6.200 medewerkers en behaalde zij een omzet van 1,1 miljard euro. GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2011 een omzet van 90,7 miljard euro.
Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie. Als daadkrachtige en innovatieve wereldhavenstad neemt Rotterdam samen met bewoners, bedrijven en instellingen haar verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Door zowel de oorzaken en de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, de luchtkwaliteit te verbeteren en de geluidoverlast te beperken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale duurzaamheiddossier. Door deze unieke aanpak is Rotterdam een inspirerend voorbeeld voor andere steden. De ambities en resultaten op het gebied van milieu, klimaat, energie en water dragen bij aan een groene, schone, gezonde en economisch sterke stad en maakt van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad.
Noot voor de redactie:
Nadere informatie is verkrijgbaar bij:
Ingrid Clauwaert - Public Relations Manager Cofely
Telefoon: 030 656 94 59
E-mail:
Irma Arends - communicatieadviseur Programmabureau Duurzaam van de gemeente Rotterdam
Telefoon: 010 – 267 2529
E-mail: